Ini Sekolah Kita

Ini Sekolah Kita By Musa Nuwayri Hidayu Hatta Faris Isa, Ini Sekolah Kita Ketika mahasiswa lain sibuk keluar masuk kuliah dan menekuni peperiksaan sebilangan kecil mahasiswa Malaysia di Jordan berhasil membina sekolah untuk anak anak pelarian di Irbid dan Mafraq Dan seko
  • Title: Ini Sekolah Kita
  • Author: Musa Nuwayri Hidayu Hatta Faris Isa
  • ISBN: 9789672011767
  • Page: 184
  • Format: Paperback
  • Ini Sekolah Kita By Musa Nuwayri Hidayu Hatta Faris Isa, Ketika mahasiswa lain sibuk keluar masuk kuliah dan menekuni peperiksaan, sebilangan kecil mahasiswa Malaysia di Jordan berhasil membina 3 sekolah untuk anak anak pelarian di Irbid dan Mafraq.Dan sekolah itu hari ini hampir berusia 4 tahun dan masih beroperasi selagi perang di Syria belum tamat.Ini adalah cebisan dan fragmen kisah mereka yang berhasil menumbuhkan pendidikaKetika mahasiswa lain sibuk keluar masuk kuliah dan menekuni peperiksaan, sebilangan kecil mahasiswa Malaysia di Jordan berhasil membina 3 sekolah untuk anak anak pelarian di Irbid dan Mafraq.Dan sekolah itu hari ini hampir berusia 4 tahun dan masih beroperasi selagi perang di Syria belum tamat.Ini adalah cebisan dan fragmen kisah mereka yang berhasil menumbuhkan pendidikan untuk anak anak perang ketika orang lain merasakan usaha itu adalah mustahil.Ini adalah kisah Sekolah Kita
    Ini Sekolah Kita By Musa Nuwayri Hidayu Hatta Faris Isa,
    • DOWNLOAD PDF ☆ Ini Sekolah Kita - by Musa Nuwayri Hidayu Hatta Faris Isa
      184 Musa Nuwayri Hidayu Hatta Faris Isa
    • thumbnail Title: DOWNLOAD PDF ☆ Ini Sekolah Kita - by Musa Nuwayri Hidayu Hatta Faris Isa
      Posted by:Musa Nuwayri Hidayu Hatta Faris Isa
      Published :2019-07-23T03:22:08+00:00

    About "Musa Nuwayri Hidayu Hatta Faris Isa"

    1. Musa Nuwayri Hidayu Hatta Faris Isa

      Musa Nuwayri Hidayu Hatta Faris Isa Is a well-known author, some of his books are a fascination for readers like in the Ini Sekolah Kita book, this is one of the most wanted Musa Nuwayri Hidayu Hatta Faris Isa author readers around the world.

    848 thoughts on “Ini Sekolah Kita”

    1. Saya tidak hairan buku ini boleh memenangi Anugerah Buku Negara 2017 bagi Kategori Buku Kemanusiaan Terbaik Sememangnya buku yang berjaya memberikan kesan dan makna dalam diri pembaca Buku yang baik dan memberi kesan kepada pembaca tidak semestinya menggunakan bahasa yang terlalu tinggi, namun cukuplah agar laras bahasanya baik, pada masa yang sama bukannya menggunakan bahasa rojak yang merosakkan, penjelasan dan naratif dalam buku ini ringkas namun bermakna dan sampai kepada pembaca Selaku peng [...]


    2. Buku yang memenangi Anugerah Buku Negara 2017 bagi Kategori Buku Kemanusiaan Terbaik.Kalau Hollywood berbangga dengan Angelina Jolie yang tidak putus putus melakukan kerja kerja kebajikan membantu rakyat dunia yang bernasib malang, Malaysia juga tidak kurang dengan para adiwira yang tidak putus asa membantu mereka meskipun tiada liputan luas dari media massa.Pengalaman 3 anak muda yang seawal usia 19 tahun telah mengasas dan menubuhkan sekolah sekolah di bumi Jordan demi membantu anak anak mangs [...]


    3. Kalau ditempat sendiri pun sudah merasa pelbagai dugaan datang dalam membuat kerja kerja secara sukarela, di tempat orang apatah lagi Menggalas tugas sebagai mahasiswa, bersama sama praktikal, tugasan kuliah dan peperiksaan yang silih berganti mungkin adalah alasan bagi sesetengah mahasiswa untuk tidak melibatkan diri dalam mana mana organisasi Tetapi tidak bagi Hidayu, Musa dan Isa Mereka sedar ada tanggungjawab besar yang perlu dilaksanakan Misi kemanusiaan yang mereka laksanakan dalam membant [...]


    4. Akhirnya tamat sebuah buku Bila entah kali terakhir aku berjaya selesaikan bacaan macam ni Mungkin tema sukarela menjadi faktor utama kejayaan ini Terasa dekat di hati kata orang Tapi itulah, bila baca kisah penulis ni, rasa jauh panggang dari api Apalah nak dibandingkan dengan cabaran yang aku kena hadap kat sini Small the pieces kata orang kampung.Membaca karya yang sebuah ni, kita akan dibawa ke beberapa fasa emosi yang berlainan Diawalnya ada rasa sedih sedih sikit, rasa mendung je langit Ad [...]


    5. 4.5 bintang, kerana masih ada kesilapan teknikal buku yang mengganggu diri ini sebagai pembaca Awas, review nukilan maha panjang menanti Ini Sekolah Kita adalah catatan catatan perjalanan kerja kerja sukarelawan yang dilakukan oleh para pelajar Malaysia di bumi Jordan Luahan hati hati yang menanggapi menyantuni si cilik pelarian Syria sebagai suatu tanggungjawab yang harus dipikul dan diperjuangkan Sedikit kisah jatuh bangun yang dihadapi mereka sepanjang memperjuangkan hak dan nasib anak anak k [...]


    6. Jujur saya mencari buku ini kerana lelaki terakhir menangis di bumi Penulisan lelaki dan perempuan serta karakter yang berbeza menambah rencah dalam buku ini Tahniah atas kemenangan buku ni Sedikit sebanyak saya faham dengan kerenah anak anak pelajar kerana saya guru dan mengajar di kawasan kampung di Sarawak yang pelajarnya agak kasar Tetapi tetap kita punya seribu cara untuk menawan hati mereka Keep it up adik adik Korang owesome


    7. Memang selayaknya buku ini menang Anugerah Buku Negara Kategori Kemanusiaan 2017 Bergenang jugak la air mata bila terbayang nasib anak anak kecil dari Syria yang berusaha meneruskan kehidupan di bumi Jordan Kagum betul dengan cara pengurusan masa pelajar kita kat sana sukarelawan ni disamping buat tugas tugas mengajar kat sekolah yang diorang kelola, mereka juga seorang penuntut di universiti di sana Urus masa tu satu hal, urus emosi lagi satu hal lain pulak Kuat semangat mereka Cerita dikarang [...]



    8. Buku pertama yang habis dibaca semenjak pembelian di PBAKL tempoh hari Membaca buku ini seumpama membaca catatan diari tiga individu berbeza berkenaan perihal yang sama iaitu sekitar kecaknaan mahasiswa ini terhadap isu pendidikan anak anak pelarian Syria yang berada di Jordan Laras bahasa yang digunakan begitu ringkas dan mesra membuatkan kita berasa begitu dekat dengan perkara yang mahu disampaikan Buku ini membuatkan saya merenung kembali kehidupan dan memikirkan akan seberapa banyakkah usaha [...]


    9. We need volunteer and people with big heart in this world Author want to serve others, feel understand the pain, cultivate hope and dream to the pure kids May with their work doing the kids war victims grow bravely, persistently, to pursue their ambition.


    10. Pertama tamanya ucapan tahniah kepada penulis penulis Ini Sekolah Kita di atas penganugerahan Anugerah Buku Negara 2017 dalam kategori Novel Kemanusiaan tempoh hari Moga dengan penganugerahan ini menjadi pemangkin dan penambah semangat kepada mereka untuk terus berjuang dan menulis di dalam misi membantu kanak kanak Syria di Jordan.Ini Sekolah Kita ditulis oleh tiga orang penulis iaitu Hidayu Hatta, Musa Nuwayri dan Faris Isa Merupakan terbitan Thukul Cetak dan mempunyai sebanyak 143 halaman ber [...]


    11. Ini Tadika Kita Sebuah Apresiasi Buku Ini Sekolah Kita Sebuah kota yang sarat rahsiaadalah setiap pejam anak anaktatkala seruan tidurnya menjemputngan sebotol susu dan sekalung mimpibagai menggenggam matahariluar dan dalam isinya.Sebuah kota yang polos dosaadalah setiap senyum yang merekahdi bibir anak anaktatkala jenaka dan realititak mengenali antara satu sama lainngan pensil dan kanvasumpama menukang hari esokyang tak difahamipedih dan menggigitantara satunyauhai, kesatria kesatria kota,kecil [...]


    12. Buku yang menarik dan pendek semestinya tidak mengambil masa yang lama untuk dihabiskan Buku ini antaranya Seperti buku pertama Musa Nuwayri yang begitu menginspirasikan sebelum ini iaitu Lelaki Terakhir Menangis Di Bumi, buku ini juga tidak kurang hebatnya Apatah lagi buku ini boleh dikira sebagai kesinambungan kepada kerja kerja amal mereka yang pertama di Jordan dalam membantu mangsa mangsa pelarian perang Syria terutamanya di daerah Mafraq Irbid, iaitu kawasan di sempadan Jordan Syria.Dalam [...]


    13. Sebagai seorang mahasiswi, aku kagum bagaimana salah seorang penulis buku ini yang tak punya banyak masa sangat pun, seorang pelajar pergigian, meluangkan masa 2 jam setiap hari menguruskan sekolah anak2 pelarian Syria di Jordan.Satu lagi, anak2 ini bukan mcm budak2 di Malaysia Mereka anak2 arab Kalau hang kenal bangsa Arab, hang tau la mcm mana bezanya bangsa kita dengan bangsa Arab.Dan yang paling penting, aku tersentuh sangat2 bila anak2 di jalanan ni, yang sangatlah teringin nak belajar, nak [...]


    14. Ini kisah berbakti kepada masyarakat, oleh anak anak Malaysia kepada anak anak Syria di bumi Jordan Berjasa kerana rasa bertanggungjawab, bukan kerana balasan dunia.Saya suka membaca aktiviti aktiviti pelajar sebegini Dalam kesibukan menuntut ilmu, masa ada ruang dan masa untuk memberi khidmat sosial kepada yang memerlukan Mahasiswa yang begini tahu memanfaatkan peluang untuk perkara yang bukan sia sia.Terbit kenangan peribadi semasa belajar di utara tanah air sekitar 20 tahun dahulu Saya dan ka [...]


    15. Bacaan yang bagus, perkongsian pengalaman yang sudah tentu sangat berharga Naskhah ini mengumpulkan coretan sebahagian daripada pengalaman sukarelawan yang mendidik anak anak Syria sementara menuntut ilmu di bumi Jordan Sungguh, ini bukan kerja mudah Ini juga bukan kerja yang selesa Perjuangan yang menuntut pengorbanan, kesabaran dan kesungguhan Mendidik anak anak mangsa perang dan berdepan dengan penduduk tempatan yang pelbagai kerenahnya, ini pengalaman yang luar biasa.Aku yakin banyak lagi ki [...]


    16. Ini kisah kegigihan siswa siswi Malaysia di Jordan membuka sekolah untuk anak anak pelarian Syria di Jordan Mereka tidak tega anak anak itu terbiar tanpa sebarang pendidikan.Kisah anak anak pelarian yang meruntun hati Zalimnya mereka yang merampas kegembiraan dan kemanisan zaman kanak kanak mereka Pun begitu, setelah melalui berbagai kepahitan, anak anak itu masih ceria, manja, nakal, mengada ngada Mahu dibelai dan disayangi, sama seperti anak anak lain.Sediakan tisu bila membaca buku ini.


    17. Kegigihan mereka dalam mendidik anak anak Syria, sekaligus mendidik diri mereka dalam banyak hal Subhanallah.



    Leave a Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *